Anders Mård: Våga rapportera från öst

Anders Mård: Våga rapportera från öst

 

Anders Mård uppmanar journalister att ta vara på karriärmöjligheterna i Ryssland. Foto: Niklas Sandström

Att som finländsk journalist söka sig till Ryssland för att jobba är inte lika populärt som att söka sig till andra europeiska länder. Anders Mård jobbar som frilansare i S:t Petersburg och han uppmanar journalister att söka sig till Ryssland.

Mård är fast bosatt i S:t Petersburg sedan 2002 och har sedan dess jobbat som frilansjournalist för finlandssvenska medier och främst Svenska Yle. Vi ställde några frågor om hur det är att jobba som journalist i Ryssland.

 

Varför borde man som journalist söka sig till Ryssland?

– Det finns alldeles för få finländska journalister som jobbar med Rysslandsärenden. Det skulle behövas fler journalister som känner till Ryssland och som skulle ha intresse av att resa över gränsen för att rapportera hem till Finland om vad som sker hos vår granne. Det politiska läget just nu skulle kräva det.

– Det finns dessutom goda jobbmöjligheter i Ryssland och om man som journalist vill bygga upp en karriär finns det bra möjligheter i vårt östra grannland.

 

Vad är orsakerna till att finländska journalister inte har intresse av att arbeta i Ryssland?

– Jag förstår faktiskt inte riktigt varför det är så. Trots att det finns otaliga arbetsplatser och ett intressant arbetsklimat verkar journalister hellre välja andra europeiska länder.

– En orsak kan vara att det känns svårt att lära sig språket eller så kanske kulturen är för avlägsen från vår västerländska kultur. Det kan helt enkelt hända att det för de flesta känns lättare eller roligare att rapportera från ett annat europeiskt land, t.ex. Italien.

Foto: Förlaget/Niklas Sandström

Foto: Niklas Sandström


”Det finns alldeles för få finländska journalister som jobbar med Rysslandsärenden.

Anders Mård, journalist

 

 

 

Hurdant är medielandskapet i Ryssland?

– Medielandskapet i Ryssland är väldigt annorlunda än i Finland. De viktigaste medierna ägs av den ryska staten, där tv har den absolut största rollen. Majoriteten av ryssarna får sin information genom tv:n vilket gör det möjligt för staten att ha kontroll över vilken information som når befolkningen.

– Sedan finns det nog många tidningar och radiokanaler som ägs av privata aktörer. Där är det för journalisten lättare att arbeta med saklig rapportering. Ett problem som här kan uppstå är att journalisterna ganska långt driver ägarnas intressen.

– Internet i det ryska medielandskapet är en helt annan historia. Medan staten styr bland annat tv-sändningarna, är internet fritt. Staten försöker nog reglera också det, men utan att lyckas. Man kan alltså uttrycka sig också i Ryssland, men man måste välja rätt plattform.

 

Finns det något som talar för att undvika att jobba som journalist i Ryssland?

– Det handlar kanske främst om bekvämlighetsfrågor. Det är klart att man måste lära sig ett helt nytt språk, vilket kan skrämma bort någon från att söka sig till Ryssland. Språket är ändå inte sist och slutligen alltför svårt att lära sig.

– En annan sak som kan kännas jobbig om man jämför med arbetet hemma i Finland är byråkratin. Det är viktigt att se till att pappren hela tiden är i skick, så undviker man onödiga problem.

– Men de här detaljerna är små saker som man lätt klarar av bara man vill. Jag behövde också tolk i början, men nu har jag lärt mig ryska såpass bra att jag klarar mig.

Fredrik Palmén

Fakta: Anders Mård

  • Anders Mård är född i Pedersöre men fast bosatt i S:t Petersburg, Ryssland sedan år 2002.
  • Hans familj består av frun Natalia Merkulova och fyra barn.
  • Han har samarbetat med flera nordiska tidningar som Göteborgs-Posten, Hufvudstadsbladet, Dagens Industri, Vasabladet och Talouselämä. Sedan år 2011 frilansar han för Svenska Yle.
  • Mård är också författare. Han har gett ut fem böcker. Ifjol gav han ut reportageboken ”Vägen heter Ryssland” (Förlaget).
  • Blogg

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.